Hamsters

De verschillende soorten hamsters: welke is jouw favoriet?

Ben je op zoek naar een schattig en knuffelbaar huisdier? Dan zijn hamsters misschien wel de perfecte keuze voor jou! Er zijn verschillende soorten hamsters die allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben. In dit artikel bespreken we de bekendste soorten hamsters als huisdier. Van de schattige goudhamster tot de kleine Roborovski dwerghamster, er is voor ieder wat wils. Dus, lees verder en ontdek welke hamstersoort jouw favoriet is!

Hoeveel soorten hamsters zijn er?

Er zijn wereldwijd meer dan 20 verschillende soorten hamsters. Echter, slechts een klein deel van deze soorten wordt daadwerkelijk als huisdier gehouden. In de rest van dit artikel zullen we ons dan ook beperken tot deze specifieke groep van hamsters die als huisdier worden gehouden. De kans is namelijk ook het grootst dat jij daar graag meer over wilt weten. 😉

De bekendste soorten hamster als huisdier

Er zijn vijf bekende soorten hamsters die in Nederland vaak als huisdier worden gehouden. Dit zijn de goudhamster, de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwerghamster en de Roborovski dwerghamster. Dat zijn dus vijf verschillende soorten om uit te kiezen. Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kenmerken.

1. De goudhamster (syrische hamster)

De goudhamster, ook wel bekend als de Syrische hamster, is een van de meest populaire hamstersoorten als huisdier. Deze hamsters zijn groter dan andere soorten en hebben een vriendelijk en rustig karakter. Ze zijn meestal solitair en houden ervan om alleen te zijn. De goudhamster is er in verschillende kleuren, zoals goudbruin, wit en grijs. Ze hebben een dikke vacht en een schattig gezichtje met grote ogen en kleine oortjes. Deze hamsters zijn gemakkelijk tam te maken en kunnen goed overweg met kinderen. Ze zijn ook vrij eenvoudig te verzorgen, omdat ze niet veel ruimte nodig hebben en niet veel aandacht vragen. Als je op zoek bent naar een knuffelbaar en lief huisdier, dan is de goudhamster zeker een goede keuze!

spelende goudhamster

2. Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster is een andere populaire soort hamster als huisdier. Deze hamsters zijn kleiner dan de goudhamster en hebben een speels en actief karakter. Ze zijn over het algemeen sociaal en kunnen goed overweg met andere hamsters. De Russische dwerghamster heeft een dikke vacht en komt voor in verschillende kleuren, zoals grijs, bruin en wit. Deze hamsters zijn tam te maken, maar hebben wel iets meer tijd en geduld nodig dan de goudhamster. Ze zijn ook vrij eenvoudig te verzorgen en hebben niet veel ruimte nodig. Als je op zoek bent naar een levendig en energiek huisdier, dan is de Russische dwerghamster een goede keuze!

Russische Dwerghamster aan het eten - soorten hamsters

3. Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster is een andere populaire soort hamster als huisdier. Deze hamsters zijn kleiner dan de goudhamster en hebben een speels en actief karakter. Ze zijn over het algemeen sociaal en kunnen goed overweg met andere hamsters. De Campbelli dwerghamster heeft een dikke vacht (ik ken meerdere campelli dwerghamsters met de naam ‘Dikkie’) en komt voor in verschillende kleuren, zoals grijs, bruin en wit. Deze hamsters zijn tam te maken, maar hebben wel iets meer tijd en geduld nodig dan de goudhamster. Ze zijn ook vrij eenvoudig te verzorgen en hebben niet veel ruimte nodig. Als je op zoek bent naar een levendig en energiek huisdier, dan is de Campbelli dwerghamster een goede keuze!

4. De Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster is een van de bekendste soorten hamsters als huisdier. Deze hamsters zijn kleiner dan de goudhamster en hebben een speels en actief karakter. Ze zijn over het algemeen sociaal en kunnen goed overweg met andere hamsters. De Chinese dwerghamster heeft een dikke vacht en komt voor in verschillende kleuren, zoals grijs, bruin en wit. Deze hamsters zijn tam te maken, maar hebben wel iets meer tijd en geduld nodig dan de goudhamster. Ze zijn ook vrij eenvoudig te verzorgen en hebben niet veel ruimte nodig. Als je op zoek bent naar een levendig en energiek huisdier, dan is de Chinese dwerghamster een goede keuze!

Chinese dwerghamster als huisdier

5. De Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster is een van de kleinste hamstersoorten die je als huisdier kunt houden. Ze hebben een schattig en energiek karakter en zijn altijd in beweging. Deze hamsters hebben een korte vacht en komen meestal voor in een bruine kleur met witte buik en witte wenkbrauwen. Ze zijn erg snel en behendig, waardoor ze soms lastig tam te maken zijn. De Roborovski dwerghamster heeft niet veel ruimte nodig en is relatief eenvoudig te verzorgen. Als je op zoek bent naar een actief en speels huisdier, dan is de Roborovski dwerghamster zeker een goede keuze!

Wat is jouw favoriet soort hamster?

De verschillende soorten hamsters hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken. Van de schattige goudhamster tot de kleine Roborovski dwerghamster, er is voor ieder wat wils. Nu je meer weet over de verschillende soorten hamsters, kun je bepalen welke hamstersoort het beste bij jou past. Succes met het kiezen van jouw favoriet!

Veelgestelde vragen over de soorten hamsters

Hoeveel soorten hamsters zijn er?

Er zijn verschillende soorten, waaronder de Syrische, Russische dwerghamster, Roborovski en Campbelli dwerghamster.

Wat is het verschil tussen een Syrische hamster en een dwerghamster?

Syrische hamsters zijn groter en solitair, terwijl dwerghamsters kleiner zijn en vaak in groepen kunnen worden gehouden.

Kunnen verschillende soorten hamsters samen worden gehouden?

Nee, het wordt afgeraden, omdat ze territoriaal zijn en agressief gedrag kunnen vertonen.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van hamsters?

Syrische hamsters leven gemiddeld 2-3 jaar, dwerghamsters 3-4 jaar bij goede verzorging.

Kunnen hamsters getraind worden?

Ja, met positieve bekrachtiging kunnen hamsters basiscommando’s leren, maar begrijp dat elke hamster uniek is.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00