Hamsters

Alles over de Russische Dwerghamster

De Russische dwerghamster is een schattig en populair huisdier dat steeds meer mensen aantrekt. Maar wat maakt dit kleine diertje zo bijzonder? In dit blog leer je alles over de uiterlijke kenmerken, het karakter en de leeftijd van de Russische dwerghamster. Ook ontdek je wat deze hamster eet en welke kooi het beste voor hem is. Ben je benieuwd of de Russische dwerghamster verboden is? En wil je weten waar je er een kunt kopen en wat de prijs is? Lees dan snel verder!

Uiterlijke kenmerken van de Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster heeft een aantal unieke uiterlijke kenmerken. Zo heeft hij een pluizige vacht die verschillende kleuren kan hebben, zoals grijs, bruin of wit. Daarnaast heeft hij grote, ronde ogen en kleine, ronde oortjes. Wat de Russische dwerghamster echt bijzonder maakt, is zijn staart. In tegenstelling tot andere hamstersoorten heeft hij namelijk een lange, behaarde staart. Deze staart is niet alleen een leuk detail, maar heeft ook een functie. De hamster gebruikt zijn staart namelijk als balans tijdens het rennen en klimmen. Met zijn schattige uiterlijk is de Russische dwerghamster, net als de Chinese Dwerghamster, een geliefd huisdier voor jong en oud.

Russische Dwerghamster aan het eten

Feitjes over deze hamster

KenmerkRussische Dwerghamster
Nederlandse naamRussische Dwerghamster
Latijnse naamPhodopus Roborovskii
Kleur vachtVerschillende kleuren en patronen
GrootteKlein
KarakterActief en nieuwsgierig
VachtlengteKort en dicht
OorsprongKazachstan
Levensverwachting1,5-2 jaar
Prijsklasse€5 – €20, afhankelijk

Karakter van de Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster heeft een eigenzinnig karakter. Ze zijn nieuwsgierig en actief, maar kunnen ook wat verlegen zijn. Het zijn solitaire dieren, dus het is belangrijk om ze alleen te houden in hun kooi. Ze zijn niet zo geschikt om veel vastgehouden te worden, omdat ze snel gestrest kunnen raken. Maar met geduld en rust kun je een band met ze opbouwen. Zorg voor voldoende speelgoed en uitdagingen in de kooi, zodat ze hun energie kwijt kunnen. En vergeet niet om ze regelmatig te observeren en te genieten van hun schattige gedrag! Dit schattige gedrag resulteert ook in veel schattige namen. Namen die veel voorkomen zijn Snuffie en Pluf.

Hoe oud wordt de Russische dwerghamster?

De Russische dwerghamster kan gemiddeld 1,5 tot 2 jaar oud worden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de verzorging en leefomstandigheden van de hamster. Het is belangrijk om de hamster een gezond dieet te geven, voldoende bewegingsruimte in de kooi te bieden en regelmatig de gezondheid van de hamster te controleren. In het wild worden deze diertjes vaak niet ouder dan 1 jaar.

Dit lieve hamstertje als huisdier

Wil je graag een Russische dwerghamster als huisdier? In dit gedeelte van het blog ontdek je waar je een Russische dwerghamster kunt kopen en wat de prijs is, de beste kooi én de beste voeding. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een hamster en hoe je er het beste voor kan zorgen.

Tamme Russische Dwerghamster

Wat eet de Russische dwerghamster?

De Russische dwerghamster heeft een gevarieerd dieet. Ze eten graag zaden, granen, noten, groenten en fruit. Ook kun je ze af en toe wat insecten geven voor de extra eiwitten. Het is belangrijk om ze dagelijks vers water te geven en hun voedsel regelmatig te verversen. Zorg ervoor dat je hamster altijd voldoende voedsel heeft, maar let op dat ze niet te veel eten. Overgewicht kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Geef ze dus de juiste hoeveelheid voedsel en houd hun gewicht goed in de gaten. Vergeet ook niet om af en toe wat lekkers te geven, zoals een stukje groente of fruit, om ze te verwennen!

De perfecte Russische dwerghamster kooi

De perfecte Russische dwerghamster kooi moet aan bepaalde eisen voldoen om ervoor te zorgen dat je hamster veilig en comfortabel is. Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is, zodat je hamster voldoende bewegingsruimte heeft. Een kooi met meerdere verdiepingen en verschillende accessoires, zoals tunnels, loopwielen en klimmogelijkheden, is ideaal voor de Russische dwerghamster. Zorg ook voor voldoende bodembedekking, zoals houtsnippers of zaagsel, zodat je hamster kan graven en nesten kan bouwen. Vergeet niet om regelmatig de kooi schoon te maken en te voorzien van vers water en voedsel. Op deze manier zorg je ervoor dat je Russische dwerghamster een gelukkig en gezond leven kan leiden.

Is de Russische dwerghamster verboden?

De Russische dwerghamster is sinds 2024 (helaas) verboden in Nederland. Nog maar erg kort dus. De vraag is hoelang het gaat duren voor dit echt zin heeft. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat niet iedereen zomaar zijn lieve hamstertje weg gaat doen. Volgens de overheid is deze hamster een ‘gevaar voor de mens’.

Russische dwerghamster kopen

Je kon een Russische dwerghamster altijd op verschillende plekken kopen. Zo kon je terecht bij dierenwinkels, waar ze vaak een aantal hamsters beschikbaar hebben. Ook kon (en soms kun) je ervoor kiezen om een hamster te kopen bij een fokker. Het voordeel hiervan is dat je vaak meer informatie krijgt over de afkomst en gezondheid van de hamster. Ook betekent het verbod niet gelijk dat de hamster niet meer te krijgen is. Wat we hier van vinden laten we in het midden. Echter kan de echte liefhebber de hamster op bijvoorbeeld marktplaats vaak gewoon nog vinden.

Prijs van een Russische dwerghamster

De prijs van een Russische dwerghamster kan variëren, afhankelijk van waar je hem koopt en of het een speciale kleur of variant betreft. Gemiddeld kon je rekenen op een prijs tussen de 10 en 20 euro. Wat er met de prijs gebeurt nu de hamster verboden is, is natuurlijk onduidelijk maar de kans is groot dat die duurder wordt.

Vergeet echter niet dat de aanschafprijs slechts een klein deel is van de kosten die je zult maken voor de verzorging en het welzijn van je hamster. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor voeding, bodembedekking, speelgoed en eventuele dierenartsbezoeken.

Veelgestelde vragen over dit lieve hamstertje

Wat is een Russische Dwerghamster?

Een Russische Dwerghamster is een klein knaagdier dat behoort tot het geslacht Phodopus. Ze zijn bekend om hun kleine formaat en zijn populaire huisdieren.

Wat is de Latijnse naam van de Russische Dwerghamster?

De Latijnse naam van de Russische Dwerghamster is Phodopus Roborovskii.

Waar komt de Russische Dwerghamster oorspronkelijk vandaan?

De Russische Dwerghamster komt oorspronkelijk uit Kazachstan.

Hoe groot wordt een Russische Dwerghamster?

Russische Dwerghamsters zijn kleine knaagdieren en hebben een volwassen grootte van ongeveer 5 tot 7 centimeter.

Wat is de levensverwachting van een Russische Dwerghamster?

De levensverwachting van een Russische Dwerghamster ligt tussen de 1,5 en 2 jaar, afhankelijk van de verzorging.

Hoe is het karakter van een Russische Dwerghamster?

Russische Dwerghamsters staan bekend om hun actieve en nieuwsgierige karakter. Ze kunnen wat schuw zijn, maar kunnen tam worden met regelmatige interactie.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00