Hamsters

Alles over de goudhamster: de favoriet van velen!

Ben je op zoek naar een schattig en knuffelbaar huisdier? Dan is de goudhamster (ook wel Syrische hamster) misschien wel de perfecte keuze voor jou! In dit artikel vind je alles wat je moet weten over deze geliefde kleine knaagdieren. We bespreken de kenmerken van de goudhamster, hoe je het geslacht kunt bepalen en hoe oud ze kunnen worden. Ook leer je meer over het karakter van deze hamsters en hoe je ze tam kunt maken. Daarnaast geven we tips voor het kiezen van de juiste kooi en het voeden van je hamster. En natuurlijk vertellen we je ook waar je een goudhamster kunt kopen en wat de prijs hiervan is. Lees snel verder en ontdek alles over de goudhamster!

Kenmerken van de goudhamster

Goudhamsters hebben een compact lichaam met een pluizige vacht. Ze zijn meestal goudbruin van kleur, vandaar ook de naam “goudhamster”. Ze hebben grote, ronde ogen en kleine oortjes. Met hun schattige uitstraling weten ze vele harten te veroveren. Ook krijgen ze vaak hele schattige namen zoals Snuffie en Zoro.

Wat betreft de grootte, zijn goudhamsters gemiddeld zo’n 15 tot 20 centimeter lang. Ze wegen meestal tussen de 100 en 150 gram. Dit maakt ze perfect om in je handen te houden en te knuffelen.

Een ander kenmerk van de goudhamster is de aanwezigheid van wangzakken. Deze zakken aan de zijkant van hun kop kunnen ze vullen met voedsel of nestmateriaal. Erg handig!

Daarnaast hebben goudhamsters een korte staart en sterke pootjes waarmee ze goed kunnen graven. Ze zijn dan ook graag actief in hun kooi en houden ervan om tunnels te graven.

Kenmerkende uiterlijk van de goudhamster

Weetjes over de goudhamster

KenmerkGoudhamster
Nederlandse naamGoudhamster (Syrische hamster)
Latijnse naamMesocricetus Auratus
Kleur vachtMeestal goudbruin, maar ook andere kleuren mogelijk
GrootteMiddelgroot tot groot
KarakterOver het algemeen vriendelijk
VachtlengteKort
OorsprongSyrië & Turkije
Levensverwachting2-3 jaar
Prijsklasse€10 – €30, afhankelijk van kleur en kwaliteit
Feiten over de Goudhamster

Is mijn goudhamster een mannetje of vrouwtje?

De geslachtsbepaling van een goudhamster kan soms lastig zijn. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet altijd even duidelijk zichtbaar. Het beste moment om het geslacht van je hamster te bepalen is wanneer ze ongeveer vier weken oud zijn.

Je kunt het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes onderscheiden door de afstand tussen de anus en het geslachtsorgaan. Bij mannetjes is deze afstand groter dan bij vrouwtjes. Voor de zekerheid kun je er altijd door een dierenarts naar laten kijken.

Leeftijd van de goudhamster

De leeftijd van de goudhamster kan variëren, maar gemiddeld worden ze zo’n 2 tot 3 jaar oud. Sommige hamsters kunnen zelfs 4 jaar oud worden als ze goed verzorgd worden. Over het algemeen worden ze dus iets ouder dan Chinese Dwerghamster. Het is belangrijk om te weten dat de levensverwachting van een hamster afhankelijk is van verschillende factoren, zoals genetica, voeding en leefomstandigheden.

Het karakter van de goudhamster

Goudhamsters hebben een uniek karakter dat hen geliefd maakt bij veel mensen. Ze zijn over het algemeen vriendelijk en nieuwsgierig van aard. Hoewel ze soms een beetje verlegen kunnen zijn in het begin, wennen ze snel aan hun omgeving en worden ze steeds meer op hun gemak.

Goudhamsters zijn ook solitaire dieren, wat betekent dat ze het liefst alleen leven. Ze hebben hun eigen territorium nodig en houden er niet van om dit te delen met andere hamsters. Het is daarom belangrijk om ze in een aparte kooi te houden.

Daarnaast zijn goudhamsters ook nachtdieren, wat betekent dat ze voornamelijk actief zijn in de avond en nacht. Dit betekent dat ze overdag vaak slapen en ’s nachts graag spelen en verkennen.

Het is belangrijk om te weten dat elke hamster een uniek karakter heeft. Sommige hamsters zijn bijvoorbeeld wat meer verlegen en terughoudend, terwijl andere hamsters juist heel nieuwsgierig en actief zijn. Het is daarom belangrijk om je hamster goed te observeren en te leren kennen, zodat je kunt inspelen op zijn individuele behoeften en karaktereigenschappen.

Deze mooie hamster als huisdier

Als je een hamster als huisdier wilt, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. In dit artikel vertel ik je kort waar je op moet letten bij het nemen van een goudhamster als huisdier. Ik bespreek de kenmerken van de goudhamster en geef tips over het tam maken van je nieuwe huisgenootje. Ook geef ik advies over het kiezen van de juiste kooi en het voeren van je hamster. Benieuwd waar je een goudhamster kunt kopen en wat de prijs hiervan is? Lees snel verder en ontdek alles over de goudhamster!

De juiste goudhamster kooi

Een goede kooi is essentieel voor het welzijn van je goudhamster. Het is belangrijk dat de kooi groot genoeg is, zodat je hamster voldoende ruimte heeft om te bewegen en te spelen. Een kooi met een minimale afmeting van 60×40 centimeter is aan te raden. Zorg er ook voor dat de kooi voorzien is van een stevig traliewerk, zodat je hamster niet kan ontsnappen.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede bodembedekking. Kies voor een bodembedekking die absorberend is en geurtjes neutraliseert, zoals houtkrullen of speciaal hamsterzand. Zorg er ook voor dat je hamster voldoende nestmateriaal heeft, zoals hooi of wc-papier, waar hij een comfortabel nestje mee kan bouwen.

Verder is het belangrijk om de kooi van je hamster regelmatig schoon te maken. Verwijder dagelijks de uitwerpselen en ververs wekelijks de bodembedekking. Reinig de kooi ook regelmatig met een mild schoonmaakmiddel om bacteriën en geurtjes te verwijderen.

Zorg tot slot voor voldoende speelgoed en verstopplekjes in de kooi, zodat je hamster zich niet verveelt. Denk hierbij aan een looprad, tunnels en knaagspeeltjes. Zorg er wel voor dat het speelgoed veilig is en geen scherpe randen of kleine onderdelen bevat waar je hamster zich aan kan verwonden.

Met een goede kooi en de juiste inrichting zorg je ervoor dat je goudhamster een comfortabel en gelukkig thuis heeft.

Voeding voor jouw hamster

Een goede basisvoeding voor een goudhamster bestaat uit hamstervoer, dat je kunt kopen bij een dierenwinkel. Dit voer bevat alle essentiële voedingsstoffen die je hamster nodig heeft. Zorg ervoor dat het voer vers is en controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum.

Naast hamstervoer kun je je hamster ook af en toe verwennen met wat groente en fruit. Geef kleine hoeveelheden en varieer regelmatig, zodat je hamster verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Let er wel op dat je geen giftige groenten of fruit geeft, zoals ui, knoflook, avocado en citrusvruchten.

Het is belangrijk om te weten dat hamsters selectieve eters zijn. Ze kunnen bepaalde voedingsmiddelen laten liggen, ook al zijn ze gezond. Dit is normaal gedrag, dus maak je geen zorgen als je hamster niet alles opeet wat je hem aanbiedt.

Met de juiste voeding zorg je ervoor dat je goudhamster gezond en gelukkig blijft.

Goudhamster tam maken in 5 stappen

Wil je graag je goudhamster tam maken zodat je hem kunt knuffelen en oppakken? Volg dan deze 5 stappen en je zult zien dat je hamster steeds meer vertrouwen in je krijgt.

 1. Geduld is key

  Neem de tijd om je hamster te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Laat hem rustig wennen aan de geuren en geluiden in zijn kooi.

 2. Begin met observeren

  Begin met observeren. Zorg dat je hamster je leert kennen door regelmatig bij zijn kooi te zitten en rustig naar hem te kijken. Praat zachtjes tegen hem, zodat hij aan je stem kan wennen.

 3. Laat je hamster aan je hand wennen

  Houd je hand met een lekkernij, zoals een stukje groente of een zaadje, in de kooi en laat je hamster eraan ruiken. Doe dit een paar keer per dag, zodat hij leert dat je hand iets lekkers betekent.

 4. Train je hamster met beloningen

  Wees geduldig en blijf consequent. Het tam maken van een hamster kan even duren, dus geef niet op.

 5. Blijf geduldig en geef niet op

  Het belangrijkste bij het trainen van een hamster is dat je geduldig blijft. Het komt vaak voor dat niet alles in 1x lukt, maar maak je niet druk. De aanhouder wint. Dat geldt ook hier.

Volg je bovenstaande stappen? Dan is de kans erg groot dat je binnen de kortste keren een tamme hamster hebt. Zolang je de benadering positief houd en geduld hebt, komt het in mijn ervaring (bijna) altijd goed.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Goudhamsters

Een veelvoorkomend probleem bij goudhamsters is overgewicht. Dit kan ontstaan door te calorierijke voeding en te weinig beweging. Overgewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartziekten. Om dit te voorkomen, is het essentieel dat goudhamsters altijd toegang hebben tot een goed loopwiel. Dit helpt hen om overtollige energie kwijt te raken. Bovendien is voldoende speelgoed in hun kooi belangrijk, zoals tunnels, klimrekken en knaagblokjes, om ze actief te houden en verveling te voorkomen.

Naast overgewicht hebben goudhamsters vaak tandproblemen. Hun tanden groeien continu, en zonder voldoende knaagmateriaal kunnen ze te lang worden, wat pijn en problemen met eten veroorzaakt. Het is daarom belangrijk om altijd knaagmateriaal beschikbaar te hebben, zoals houten speeltjes of knaagstenen.

Luchtweginfecties zijn ook een veelvoorkomend probleem. Symptomen zijn niezen, een lopende neus en ademhalingsproblemen. Deze infecties kunnen worden veroorzaakt door tocht, een stoffige omgeving of bacteriën. Zorg ervoor dat de kooi van je hamster op een tochtvrije plek staat en dat de bodembedekking regelmatig wordt verschoond om een hygiënische omgeving te garanderen.

Een goudhamster kopen

Een goudhamster kopen kan een leuke en spannende ervaring zijn. Maar waar begin je? Je wilt natuurlijk zeker weten dat je een goede aankoop doet. Je wilt niet teveel betalen maar ook vooral geen zieke hamster. Bij de betere dierenwinkels weet je vaak dat je goed zit. Ook zijn er veel goede fokkers maar doe dan vooraf altijd even onderzoek.

goudhamster tussen de bloemen

Wat is de prijs van een goudhamster?

fDe prijs van een goudhamster kan variëren, afhankelijk van waar je hem koopt, de leeftijd en nog meer factoren. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €10 en €30 voor een goudhamster. Sommige fokkers vragen mogelijk iets meer voor zeldzamere kleuren of patronen. Het is belangrijk om te weten dat de prijs van een goudhamster niet alleen afhangt van de aanschafprijs, maar ook van de kosten voor de benodigdheden zoals een kooi, voer en verzorging.

Veelgestelde vragen over de goudhamster

Wat is een goudhamster?

Een goudhamster is een knaagdier dat behoort tot het geslacht Mesocricetus. Ze staan bekend om hun pluizige vacht en zijn een populaire keuze als huisdier.

Wat is de Latijnse naam van de goudhamster?

De Latijnse naam van de goudhamster is Mesocricetus Auratus.

Waar komt de goudhamster oorspronkelijk vandaan?

De goudhamster is oorspronkelijk afkomstig uit Syrië en Turkije.

Hoe groot wordt een goudhamster?

Goudhamsters zijn over het algemeen middelgrote knaagdieren, met een volwassen grootte van ongeveer 12 tot 18 centimeter.

Wat is de levensverwachting van een goudhamster?

Goudhamsters hebben een gemiddelde levensverwachting van 2-3 jaar, afhankelijk van de zorg die ze ontvangen.

Wat is het karakter van een goudhamster?

Goudhamsters staan bekend om hun actieve en nieuwsgierige karakter. Ze zijn over het algemeen tamelijk vriendelijk en kunnen tam gemaakt worden met regelmatige interactie.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00