Cavia's

De gladhaar cavia: de populairste cavia in Nederland

Als je overweegt een cavia aan te schaffen, heb je vast al gehoord van de gladhaar cavia. Dit knuffelige beestje is een favoriet onder cavia-eigenaren en niet zonder reden. In deze blog duiken we in de wereld van de gladhaar cavia. Je leert alles over hun verzorging, karakter en natuurlijk hoe je een gezonde gladhaar cavia kunt kopen. Ook gaan we het hebben over het ideale gewicht van deze pluizenbolletjes. Handig, want zo weet je precies waar je op moet letten. Lees verder en maak kennis met jouw mogelijk toekomstige huisgenootje.

De gladhaar cavia in het gras

Kenmerken van deze cavia

De gladhaar cavia staat bekend om zijn korte, gladde vacht die weinig verzorging nodig heeft. Het zijn sociale dieren die graag in gezelschap van soortgenoten leven. Een gezonde gladhaar cavia heeft een stevig lichaam en heldere ogen. Deze cavia’s zijn niet alleen geliefd vanwege hun uiterlijk, maar ook door hun vriendelijke karakter. Ze zijn vaak nieuwsgierig en tamelijk makkelijk in de omgang, wat ze geschikt maakt als huisdier voor zowel kinderen als volwassenen. Doordat ze zo lief zijn krijgen ze ook vaak hele schattige namen. Namen zoals pluisje en bolletje komen regelmatig voor.

Feitjes over de gladhaar

KenmerkGladhaar Cavia
Nederlandse naamGladhaar Cavia
Latijnse naamCavia porcellus
Kleur vachtVerschillende kleuren
GrootteKlein tot middelgroot
KarakterSociaal en nieuwsgierig
VachtlengteKort en glad
OorsprongZuid-Amerika
Levensverwachting4-8 jaar
Prijsklasse€15 – €40, afhankelijk van kleur en kwaliteit

Hoe oud wordt de gladhaar cavia?

Een gladhaar cavia kan, met de juiste zorg en voeding, een respectabele leeftijd bereiken. Gemiddeld worden deze cavia’s tussen de 6 en 8 jaar oud. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en sommige cavia’s tikken de 8 jaar makkelijk aan, terwijl andere, door verschillende omstandigheden, een korter leven hebben. Het is belangrijk om te weten dat een gezonde leefomgeving en een gebalanceerd dieet een grote rol spelen in de levensduur van je huisdier.

Gladhaar cavia gewicht

Het juiste gewicht is essentieel voor de gezondheid van je gladhaar cavia. Een volwassen cavia hoort tussen de 700 en 120 gram te wegen. Dit kan natuurlijk wat variëren per individu. Een te zware cavia kan gezondheidsproblemen krijgen, zoals hartproblemen of diabetes. Aan de andere kant kan een te lichte cavia wijzen op onderliggende gezondheidsissues of een tekort aan voedingsstoffen.

Gladhaar cavia karakter

De gladhaar cavia staat, net als de Nederlandse Hangoordwerg, bekend om zijn zachte karakter. Deze diertjes zijn over het algemeen heel rustig en vriendelijk, wat ze ideaal maakt voor gezinnen. Ze zijn nieuwsgierig van aard en zullen vaak naar je toe komen om te kijken wat je doet. Dit maakt interactie met je cavia leuk en boeiend.

Ze houden van gezelschap, dus het is slim om ze niet alleen te houden. Een maatje kan ervoor zorgen dat je cavia gelukkig blijft. Als je voor twee cavia’s kiest, let dan wel op dat je twee van hetzelfde geslacht neemt of dat ze gesteriliseerd zijn, om ongewenste nestjes te voorkomen.

Als je overweegt een gladhaar cavia in huis te halen, denk dan aan deze eigenschappen. Zo zorg je ervoor dat je een huisdier kiest dat bij je past en waar je veel plezier aan zult beleven.

De galdhaarcavia als huisdier

Een gladhaar cavia als huisdier hebben is een verantwoordelijkheid waar je goed over na moet denken. Deze beestjes hebben specifieke behoeften qua voeding, huisvesting en aandacht. Ze zijn weliswaar klein, maar hun aanwezigheid kan een grote impact hebben op je dagelijkse routine. Met hun vriendelijke aard en de behoefte aan gezelschap zijn ze perfect voor mensen die tijd en liefde in hun huisdier willen steken. Voordat je er een in huis haalt, is het belangrijk om te begrijpen wat er allemaal bij komt kijken.

Gladhaar cavia eten

Voer voor de gladhaar

Een goede voeding is cruciaal voor de gezondheid van je gladhaar cavia. Deze diertjes hebben een dieet nodig dat rijk is aan vezels om hun spijsvertering op gang te houden. Hooi moet altijd beschikbaar zijn; het vormt de basis van hun dieet en helpt bij het slijten van hun tanden die continu groeien.

Caviakorrels kunnen een goede aanvulling zijn, mits ze speciaal voor cavia’s zijn en verrijkt met vitamine C. Maar overdrijf hier niet mee, want te veel kan leiden tot overgewicht. En vergeet niet, vers drinkwater moet altijd aanwezig zijn.

Een hok voor deze cavia

Een goed hok is de basis van een gezond en gelukkig leven voor je gladhaar cavia. Het hok moet ruim genoeg zijn, want deze dieren hebben de ruimte nodig om te bewegen. De minimale afmeting voor een hok is 120 x 60 cm voor één cavia, maar groter is altijd beter, zeker als je meer dan één cavia hebt. Zorg voor een stevige onderkant die makkelijk schoon te maken is en gebruik bodembedekking die stofvrij is om irritaties aan de luchtwegen te voorkomen.

Als je rekening houdt met deze tips, creëer je een comfortabel en stimulerend thuis voor je gladhaar cavia. Een goed ingericht hok maakt het verschil en helpt je kleine vriend om een vrolijk en actief leven te leiden. En dat is uiteindelijk wat je wilt, toch?

Voortplanting van de gladhaar cavia

Bij het overwegen van het fokken met je gladhaar cavia is het belangrijk om je goed in te lezen. Cavia’s kunnen al op jonge leeftijd vruchtbaar zijn, soms al vanaf vier weken oud. Toch is het aan te raden om te wachten tot ze minstens vier maanden oud zijn, zodat ze volledig uitgegroeid en sterk genoeg zijn voor een zwangerschap.

Een caviavrouwtje, ook wel een zeugje genoemd, is ongeveer 59 tot 72 dagen zwanger. In die tijd is het cruciaal om haar extra voeding en zorg te geven. Een nestje kan variëren van één tot zes jongen, met gemiddeld drie baby’s. Na de geboorte zijn caviajongen al vrij zelfstandig en kunnen ze vrijwel meteen lopen en vast voedsel eten.

Gladhaar cavia met voer

De gladhaar cavia tam maken (5 stappen)

Een tamme gladhaar cavia is een fijne huisgenoot. Hier zijn vijf stappen om je cavia tam te maken:

 1. Begin met rust en geduld

  Geef je cavia de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen. Benader hem rustig en praat zachtjes, zodat hij aan je stem gewend raakt.

 2. Gebruik voedsel als bondgenoot

  Cavia’s zijn gek op lekkere hapjes. Door ze uit je hand te laten eten, bouw je vertrouwen op. Begin met iets simpels zoals een stukje komkommer of wortel.

 3. Zorg voor dagelijkse interactie

  Neem elke dag even de tijd om met je cavia te praten en hem voorzichtig te aaien. Consistentie is hierbij belangrijk voor het opbouwen van een band.

 4. Leer je cavia commando’s

  Dit klinkt misschien gek, maar cavia’s kunnen eenvoudige commando’s leren. Dit versterkt jullie band en houdt zijn geest scherp.

 5. Wees consequent met je routine

  Cavia’s houden van een voorspelbare omgeving. Door elke dag op dezelfde tijden te voeren en te knuffelen, weet je cavia wat hij kan verwachten.

Door deze stappen te volgen, creëer je een sterke relatie met je cavia. Het resultaat is een gelukkige en tamme huisgenoot die zich op zijn gemak voelt bij jou.

Gladhaar cavia kopen

Als je interesse hebt in het aanschaffen van een gladhaar cavia, is het belangrijk om goed te weten waar je op moet letten. Ga voor een betrouwbare fokker of een erkende dierenwinkel waar de dieren goed verzorgd worden. Een gezonde gladhaar cavia herken je aan zijn levendige ogen, schone oren en een vacht zonder kale plekken of klitten. Een veelvoorkomende ziekte is schurft bij de gladhaar cavia. Let hier dus goed op.

Zorg dat je thuis alles klaar hebt staan:

 • Een ruim hok
 • De juiste voeding
 • Een comfortabele rustplek.
 • Speelgoed voor je cavia

Prijs van de gladhaar cavia

De prijs van een gladhaar cavia kan variëren afhankelijk van waar je hem koopt en of het dier specifieke kenmerken heeft. Gemiddeld kost een gladhaar cavia tussen de 15 en 30 euro bij een fokker of dierenwinkel. Soms vind je ze voor minder bij een opvangcentrum, waar je niet alleen een huisdier krijgt, maar ook een goede daad verricht door een dier te adopteren.

Houd er rekening mee dat de aanschafprijs slechts het begin is. Je zult ook moeten investeren in een hok, voeding, bodembedekking en andere benodigdheden. Dit kan oplopen tot wel een paar honderd euro. Bedenk dus goed of je klaar bent voor deze investering voordat je een cavia in huis neemt. Het is een kostenplaatje waar je best even bij stil staat.

Veelgestelde vragen over de gladhaar cavia

Wat is de levensverwachting van een gladhaar cavia?

Gladhaar cavia’s hebben een levensverwachting van ongeveer 4 tot 8 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van zorg en genetische factoren.

Hoe groot wordt een gladhaar cavia?

Gladhaar cavia’s zijn over het algemeen klein tot middelgroot en wegen gemiddeld tussen 700 gram en 1,2 kilogram, afhankelijk van het individu.

Wat zijn typerende kleuren voor de vacht van een gladhaar?

De vacht van deze cavia’s komt voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, bruin en gemengde patronen.

Hoe sociaal is zijn deze diertjes?

Cavia’s zijn van nature sociaal en gedijen goed in het gezelschap van andere cavia’s. Het wordt aanbevolen om ze minstens één soortgenootje te geven.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00