Cavia's

Alles over de Borstelhaar cavia

Heb je ooit een huisdier gezien met een kapsel dat rocksterren jaloers zou maken? Maak kennis met de borstelhaar cavia, een unieke verschijning in de wereld van knaagdieren. In dit blog duiken we in het leven van deze pluizige vrienden. Van hun bijzondere vacht tot hun sociale karakter, je leert alles wat je moet weten voordat je er een in huis haalt. Of je nu een borstel cavia wilt kopen of gewoon nieuwsgierig bent, blijf lezen. We gaan dieper in op hun verzorging, voeding en hoe je een onverbrekelijke band opbouwt met deze charmante beestjes.

borstelhaar cavia

Kenmerken van de borstel cavia

Als je overweegt een borstel cavia in huis te nemen, dan zit je waarschijnlijk vol vragen over wat deze pluizige vrienden zo uniek maakt. Het meest opvallende aan de borstelhaar cavia is natuurlijk zijn vacht: een wirwar van stekelige haren die in alle richtingen uitsteken. Dit geeft ze een onmiskenbaar en charmant uiterlijk dat direct de aandacht trekt. Maar er is meer dan alleen het uiterlijk; hun verzorging, gedrag en behoeften zijn net zo belangrijk om te begrijpen voordat je er een in huis haalt.

Weetjes over de Borstel cavia

KenmerkBorstelhaar Cavia
Nederlandse naamBorstelhaar Cavia
Latijnse naamCavia porcellus
Kleur vachtVerschillende kleuren
GrootteKlein tot middelgroot
KarakterSociaal en nieuwsgierig
VachtlengteLang en borstelig
OorsprongZuid-Amerika
Levensverwachting4-8 jaar
Prijsklasse€20 – €50, afhankelijk van kleur en kwaliteit

Bouw, gewicht & leeftijd

Borstel cavia’s hebben een stevige bouw en zijn redelijk rond van vorm. Hun gewicht ligt meestal tussen de 700 en 120 gram, afhankelijk van leeftijd, dieet en genetica. Het is belangrijk om je cavia’s gewicht in de gaten te houden, want overgewicht kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wat betreft de leeftijd, met de juiste verzorging kunnen deze knaagdiertjes zo’n 5 tot 8 jaar oud worden. Natuurlijk speelt genetische aanleg ook een rol, maar een gezond dieet, voldoende beweging en goede huisvesting kunnen de levensduur zeker positief beïnvloeden. Hou er rekening mee dat oudere cavia’s soms extra zorg nodig hebben.

karakter van de borstelhaar cavia

Borstel cavia’s staan, net als de gladhaar cavia’s, bekend om hun vriendelijke en zachtaardige karakter. Ze zijn over het algemeen rustige dieren die het gezelschap van hun soortgenoten waarderen. Omdat ze van nature sociale beestjes zijn, doen ze het beter als ze met minstens één andere cavia samenleven. Dit houdt ze gelukkig en stimuleert hun sociale vaardigheden.

Ze kunnen soms verlegen zijn bij een eerste ontmoeting, maar als je ze regelmatig en zachtjes hanteert, zullen ze snel wennen aan menselijk contact. Het is interessant om te weten dat borstel cavia’s, net als andere cavia’s, een rijke variatie aan geluidjes maken om te communiceren. Ze piepen bijvoorbeeld als ze blij zijn of als ze eten verwachten.

Omdat ze zo zachtaardig zijn krijgen ze ook vaak lieve namen. Zo heten ze bijvoorbeeld pluisje, fluffie en snuitje. Schattig, toch?!

Voortplanting van de borstelhaar cavia

Borstelhaar cavia’s kunnen zich al voortplanten vanaf een jonge leeftijd, vaak al rond de 3 tot 4 maanden. Toch is het verstandig om te wachten tot ze minimaal 5 maanden oud zijn voordat je ze laat paren, vooral voor het welzijn van het vrouwtje. Een zwangerschap duurt gemiddeld 59 tot 72 dagen en kan resulteren in een nestje van 1 tot 6 jongen. Het is belangrijk om te weten dat vrouwtjes na de bevalling heel snel weer vruchtbaar zijn. Dit betekent dat je het mannetje direct na de geboorte moet scheiden van het vrouwtje om te voorkomen dat ze meteen weer zwanger raakt.

Voor de gezondheid van zowel moeder als jongen is het essentieel om de juiste voeding en huisvesting te regelen. Moeders hebben extra vitamine C nodig tijdens de zwangerschap en lactatie. Let er ook op dat het hok voldoende ruimte biedt en veilig is voor de kleintjes. Jonge cavia’s zijn na de geboorte al vrij zelfstandig en kunnen na een paar weken al gescheiden worden van de moeder.

De borstelhaar cavia als huisdier

Een borstelhaar cavia in huis nemen betekent dat je een levendig en aanhankelijke cavia als huisdier krijgt. Ze hebben een consistente verzorging nodig, vooral als het gaat om hun unieke vacht. Regelmatig borstelen is een must om klitten en vuil te voorkomen. Daarnaast moet je zorgen voor voldoende ruimte en speeltjes, zodat ze hun energie kwijt kunnen en zich niet gaan vervelen.

Bedenk ook dat borstel cavia’s gezelschapsdieren zijn. Ze leven het liefst met een maatje samen, dus overweeg om er twee te nemen voor hun mentale welzijn. Ondanks dat ze klein zijn, hebben ze dagelijks interactie en aandacht van jou nodig. Dit versterkt jullie band en houdt je cavia gelukkig.

Tamme borstelhaar cavia

hok voor de borstel cavia

Een goed hok is cruciaal voor de gezondheid en het geluk van je borstel cavia. Het moet ruim genoeg zijn om te bewegen, slapen en eten. Een richtlijn is minimaal ,7 vierkante meter per cavia, maar meer ruimte is altijd beter. Zorg ervoor dat het hok een stevige bodem heeft en makkelijk schoon te maken is, zodat je cavia altijd een hygiënische leefomgeving heeft.

Naast de grootte is de locatie van het hok belangrijk. Plaats het op een rustige plek, maar wel waar het gezinsleven zich afspeelt, zodat je cavia zich betrokken voelt. Vermijd direct zonlicht en tocht, want cavia’s zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het hok moet ook een schuilplek hebben waar je cavia zich veilig kan terugtrekken.

voer voor de borstelhaar cavia

Een borstel cavia heeft, net als elke cavia, een dieet nodig dat rijk is aan vezels. Het hoofdvoer bestaat uit hooi, dat altijd beschikbaar moet zijn. Hooi helpt hun spijsvertering en houdt de tanden gezond. Daarnaast hebben ze dagelijks verse groenten nodig, zoals paprika, andijvie en komkommer, voor de nodige vitamines en mineralen.

Vitamine C is cruciaal voor cavia’s, omdat ze dit zelf niet kunnen aanmaken. Zoek naar speciale caviavoeding of supplementen die verrijkt zijn met vitamine C. Vermijd echter te veel fruit vanwege de suikers.

borstelhaar cavia tam maken (5 stappen)

Hieronder vind je de 5 stappen die van levensbelang zijn voor het tam maken van jouw borstel cavia:

 1. Geleidelijke benadering

  Benader het hok rustig op vaste tijden, zodat de cavia’s aan je aanwezigheid wennen. Praat zachtjes om ze te kalmeren en laat je hand in de kooi zonder direct contact te forceren.

 2. Vertrouwen opbouwen met voeding

  Bied favoriete groenten of fruit aan uit je hand om vertrouwen op te bouwen. Wees geduldig, beloon elke stap met zachte woorden en vermijd abrupte bewegingen.

 3. Voorzichtig oppakken

  Wanneer ze comfortabel genoeg zijn, probeer ze voorzichtig op te pakken. Ondersteun hun hele lichaam en houd ze dichtbij voor een gevoel van veiligheid.

 4. Geleidelijk knuffelsessies introduceren

  Blijf consequent tijd doorbrengen, bouw geleidelijk de duur van het knuffelen op. Let op hun gedrag en geluiden om hun comfortniveau te beoordelen; respecteer hun grenzen.

 5. Positieve afsluiting

  Sluit elke sessie positief af door ze terug te zetten in hun hok met een lekkernij. Creëer een positieve associatie tussen interactie met jou en iets prettigs, vergemakkelijkend voor toekomstige interacties.

Volg je bovenstaande stappen en blijf je geduldig? Dan ben ik er van overtuigd dat jij over een poosje een tamme cavia hebt. Succes!

Borstelhaar cavia kopen

Interesse in een borstelhaar cavia? Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aankoop. Zoek een betrouwbare fokker of dierenwinkel die gezondheid en welzijn van de dieren vooropstelt. Een gezonde borstel cavia is actief, heeft heldere ogen en een schone vacht zonder klitten of parasieten. Een veelvoorkomende ziekte is schurft bij cavia’s. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de vacht. Pas hier dus voor op.

Vraag de verkoper naar de medische geschiedenis en eventuele erfelijke aandoeningen. Het is ook slim om te vragen naar het karakter van de cavia, zodat je een dier kiest dat bij jouw levensstijl past. En vergeet niet, het adopteren van cavia’s uit een opvang kan ook een goede optie zijn. Daar wachten vaak cavia’s op een tweede kans.

Prijs van de borstel cavia

Als je nadenkt over het kopen van een borstelhaar cavia, is het handig om te weten wat je financieel kunt verwachten. De prijs van deze beestjes kan variëren, afhankelijk van waar je ze koopt en of ze speciale kenmerken hebben. Bij een fokker betaal je doorgaans meer, reken op zo’n 20 tot 50 euro. Dit komt omdat fokkers vaak investeren in goede verzorging en gezondheid van de dieren.

In dierenwinkels vind je ze soms voor minder, maar let op: goedkoop kan duurkoop zijn als de cavia’s niet goed verzorgd zijn. Adoptie uit een opvang is vaak goedkoper en je geeft een dier een tweede kans. Onthoud dat de aanschafprijs slechts het begin is; de kosten voor verzorging, voeding en eventuele dierenartsbezoeken lopen door gedurende het leven van je cavia.

Veelgestelde vragen over de borstelhaar cavia

Wat is de levensverwachting van een borstel cavia?

Borstel cavia’s hebben doorgaans een levensverwachting van 4 tot 8 jaar, afhankelijk van goede zorg en genetische factoren.

Hoe groot wordt een borstelhaar cavia?

Borstelhaar cavia’s zijn over het algemeen klein tot middelgroot en wegen gemiddeld tussen 700 gram en 1,2 kilogram, afhankelijk van het individu.

Hoe intensief is de vachtverzorging van een borstelhaar cavia?

De langere, borstelige vacht van een borstelhaar cavia vereist regelmatige verzorging. Borstel de vacht om klitten te voorkomen en het dier comfortabel te houden.

Wat zijn typerende kleuren voor de vacht van een borstelhaar cavia?

De vacht van borstelhaar cavia’s komt voor in verschillende kleuren, zoals zwart, wit, bruin en diverse gemengde patronen.

Hoe sociaal is een borstelhaar cavia?

Net als andere caviarassen zijn borstelhaar cavia’s van nature sociaal. Het wordt aanbevolen om ze minstens één soortgenootje te geven voor gezelschap.

Wat is het ideale dieet voor een borstelhaar cavia?

Het dieet van een borstelhaar cavia moet bestaan uit hooi, verse groenten, fruit en hoogwaardig caviavoer. Zorg ervoor dat ze voldoende vezels binnenkrijgen.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00