Chinchilla's

Een chinchilla als huisdier: kan en mag het?

Chinchilla’s zijn schattige en zachte diertjes die steeds populairder worden als huisdier. Maar is een chinchilla wel geschikt om in huis te halen? En mag het eigenlijk wel? In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het hebben van een chinchilla als huisdier, of ze geschikt zijn als huisdier en of het is toegestaan om ze in Nederland en België te houden. Ook delen we tips over de verzorging van deze bijzondere diertjes. Dus, ben je benieuwd of een chinchilla iets voor jou is? Lees dan snel verder!

De voor- en nadelen

Chinchilla’s zijn geweldige huisdieren, maar het is belangrijk om te weten waar je aan begint. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het hebben van een chinchilla als huisdier.

Voordelen van een chinchilla als huisdier

Chinchilla’s zijn in sommige opzichten geweldige huisdieren. Ze zijn speels, nieuwsgierig en hebben een zachte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Daarnaast zijn ze erg sociaal en vinden ze het fijn om interactie te hebben met hun baasje. Ook zijn chinchilla’s over het algemeen gezond en hebben ze een lange levensverwachting, namelijk 15 tot 20 jaar.

Nadelen van een chinchilla als huisdier

Chinchilla’s zijn voornamelijk nachtdieren, wat betekent dat ze ’s nachts actief zijn en lawaai kunnen maken. Ze hebben ook specifieke behoeften als het gaat om hun leefomgeving en klimaat, waardoor ze niet altijd even makkelijk te verzorgen zijn. Daarnaast hebben ze een fijngevoelig spijsverteringssysteem, wat betekent dat ze speciale voeding nodig hebben en gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Tot slot zijn chinchilla’s prooidieren, wat betekent dat ze van nature schuw en voorzichtig zijn, en daarom niet altijd even makkelijk tam te maken zijn.

Is een chinchilla geschikt als huisdier? (onze mening)

Het houden van een chinchilla in huis blijkt in de praktijk vaak minder ideaal te zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Dit komt vooral door een aantal nadelen die eerder in de tekst zijn besproken. Deze kleine knaagdiertjes hebben specifieke behoeften en vereisen een bepaalde levensstijl die niet altijd even goed aansluit bij het leven van de gemiddelde huisdiereigenaar. Daarom is het belangrijk om goed na te denken of een chinchilla wel de juiste keuze is voor jou als huisdier.

Mag een chinchilla als huisdier in Nederland?

Nee, sinds dit jaar (2024) zijn Chinchilla’s, net zoals bijvoorbeeld Degoes en de Russische Dwerghamster, verboden om als huisdier te houden. Redenen hiervoor zijn onder andere de bovengenoemde nadelen. Daarnaast leven Chinchilla’s vaak in het wild simpelweg met tientallen soortgenoten en komt dat in huis niet voor. Het zijn gewoon echt wilde dieren die niet geschikt zijn als huisdier.

En mag een Chinchilla als huisdier in België?

Ja, chinchilla’s mogen nog als huisdier worden gehouden in België. Het kan natuurlijk zijn dat ook dit in de toekomst gaat veranderen. Voor nu is het legaal. Om op de hoogte te blijven van de status en legaliteit van de chinchilla kun je op de huisdieren lijst van België kijken.

Verzorging van een Chinchilla

De verzorging van een chinchilla is essentieel voor zijn welzijn. Van het tam maken tot de juiste voeding en huisvesting, er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om te weten hoe je het beste voor je chinchilla kunt zorgen, zodat hij een gelukkig en gezond leven kan leiden.

Je chinchilla tam maken

Om je chinchilla tam te maken, is geduld de sleutel. Begin met het opbouwen van vertrouwen door rustig naast de kooi te zitten. Praat rustig tegen je chinchilla terwijl je dit doet. Na verloop van tijd kun je proberen om je hand in de kooi te steken en je chinchilla voorzichtig te aaien. Blijf dit herhalen totdat je chinchilla comfortabel wordt met jouw aanwezigheid en aanrakingen. Het kan even duren, maar met geduld zal je chinchilla uiteindelijk tam worden.

De juiste voeding

Chinchilla’s hebben een specifiek dieet nodig dat voornamelijk bestaat uit hooi, aangevuld met chinchillavoer en af en toe wat vers fruit en groenten. Zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot vers water en vermijd zoete, vette of zoute snacks. Chinchilla’s hebben een gevoelige spijsvertering, dus zorg voor een gebalanceerd dieet om gezondheidsproblemen te voorkomen.

chinchilla met eten

Huisvesting voor je chinchilla

Bij het kiezen van een huisvesting voor je chinchilla is het belangrijk om te zorgen voor een ruime kooi met horizontale spijlen, zodat je chinchilla kan klimmen en klauteren. Zorg voor voldoende ventilatie in de kooi en vermijd tocht. Plaats de kooi op een rustige plek, uit de buurt van direct zonlicht en andere huisdieren. Leg in de kooi een laag bodembedekking van zaagsel of hooi, en zorg voor genoeg speeltjes en schuilplekken.

chinchilla in kooi

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00