Muizen

Een muis als huisdier: alles wat je moet weten

Denk je aan een nieuw huisdier, maar wil je eens iets anders dan een kat of hond? Overweeg dan eens een muis als huisdier! Deze kleine beestjes zijn slim, speels en ideaal voor wie niet veel ruimte heeft. In deze blog leer je alles over wat er komt kijken bij het houden van een muis. Van de kosten en verschillende soorten tot aan de nadelen en de verzorging die ze nodig hebben. Is een muis de perfecte nieuwe vriend voor jou? Lees verder en vind het uit!

Waarom een muis als huisdier kiezen?

Muizen zijn kleine, actieve dieren die veel mensen verrassen met hun slimheid en speelsheid. Ze vragen niet veel ruimte en zijn daarom ideaal voor mensen die kleiner wonen. Een ander voordeel is dat ze relatief goedkoop zijn in onderhoud. Denk aan voeding en huisvesting, dit kost je geen rib uit je lijf.

Een muis kan bovendien een leuk maatje zijn. Ze zijn nieuwsgierig en kunnen, met geduld en zorg, tam worden. Hierdoor ontstaat er een band tussen jou en je huisdier. Bovendien zijn muizen nachtdieren, wat betekent dat ze vooral actief zijn als je thuis komt van werk of school. Perfect voor de avondmens dus.

Verschillende soorten muizen voor thuis

Als je overweegt om een muis als huisdier te nemen, is het handig om te weten welke soorten er zijn. De meest voorkomende muis die als huisdier wordt gehouden, is de kleurmuis. Deze is er in allerlei kleuren en patronen, wat ze extra leuk maakt om naar te kijken. Daarnaast zijn er ook nog de dwergmuis en de zebrahuismuis, die beide wat minder vaak voorkomen maar ook geschikt zijn voor thuis.

muis als huisdier verzorgen

Elke muis heeft zijn eigen kenmerken. Kleurmuizen staan bekend om hun levendige karakter, terwijl dwergmuizen iets schuwer kunnen zijn. Zebrahuismuizen zijn dan weer actiever en hebben meer ruimte nodig om te klimmen en te verkennen. Bij de keuze voor een muis is het belangrijk om te kijken naar de ruimte die je hebt en de tijd die je kunt besteden aan de verzorging.

Verwar de verschillende soorten muizen echter niet met ratten. Benieuwd naar de overeenkomsten en verschillen? Lees dan ons ‘muis of rat‘ artikel!

De juiste voeding voor een huismuis

Wanneer je een nieuw huisdier aanschaft is het natuurlijk erg belangrijk dat je goed bent voorbereid. Je hebt waarschijnlijk al een kooi in huis en wellicht speelgoed. Een heel belangrijk ding dat je natuurlijk niet mag vergeten is voedsel. Als kersvers muizenbaasje wil je natuurlijk alleen de beste voeding voor je muis.

Om je op weg te helpen met het kiezen van de beste voeding voor jouw huismuis, heb ik hieronder onze twee favoriete soorten alvast op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!

Huisvesting voor je huismuis

Hoewel je natuurlijk het liefst de hele dag je nieuwe muisje om je heen hebt lopen, zal deze ook af en toe in zijn kooi moeten. Een goede kooi voor je muis is erg belangrijk. Dit is namelijk echt zijn huisje en hij/zij zal zich hier veilig en gelukkig moeten gaan voelen. Er zijn een aantal dingen erg belangrijk aan een goede kooi voor je muis, namelijk:

  • Ruimte: de kooi moet groot genoeg zijn
  • Speelruimte: de kooi moet genoeg mogelijkheden bevatten om te spelen
  • Hygiëne: de kooi moet makkelijk schoon te houden zijn.

Ik kan me voorstellen dat het knap lastig kan zijn om de perfecte kooi voor je muisje te kiezen. Daarom heb ik hieronder weer onze twee favorieten gezet.

Wat kost een muis als huisdier?

De kosten voor een muis als huisdier kunnen variëren. Voor de aanschaf van een kleurmuis ben je meestal niet meer dan een paar euro kwijt, maar de startkosten voor de verzorging lopen hoger op. Je hebt een goede kooi nodig, die kan variëren van 20 tot 100 euro, afhankelijk van de grootte en complexiteit. Daarnaast zijn er de kosten voor speeltjes, voer en bodembedekking, wat je maandelijks zo’n 10 tot 20 euro kan kosten. Vergeet ook de dierenarts niet; een onverwachte behandeling kan al snel in de papieren lopen. Kortom, denk goed na over de totale kosten voordat je een muis aanschaft.De prijs is dus ongeveer even duur als de prijs van een rat als huisdier.

De nadelen van een muis als huisgenoot

Het hebben van een muis als huisdier heeft ook een paar nadelen die je niet moet onderschatten. Een punt van aandacht is dat muizen knaagdieren zijn en dus de neiging hebben om aan alles te knabbelen wat ze tegenkomen. Dit kan schade aan meubels, kabels en andere spullen in huis veroorzaken. Ook kunnen muizen een geur achterlaten, vooral als hun verblijf niet regelmatig wordt schoongemaakt. Daarnaast vind je nog enkele nadelen van muizen als huisdier hieronder. Maar let op: zolang je weet waar je aan begint, kan een muis een fantastische huisgenoot zijn!

  • Knaaggedrag
  • Korte levensduur
  • Gevoelig voor ziekten
  • Snelle voortplanting
  • Kleine omvang

Een muis kopen: waar let je op?

Als je een muis gaat kopen, zijn er een paar dingen waar je echt op moet letten. Eerst en vooral, check de gezondheid van de muis. Gezonde muizen hebben heldere ogen, een schone vacht en zijn levendig. Kijk ook of de ruimte waar ze verblijven schoon is, want dat zegt veel over hoe de fokker of winkel met de dieren omgaat.

Zorg dat je weet wat je nodig hebt voordat je een muis in huis haalt. Een goede kooi, voer, bodembedekking en speeltjes zijn essentieel. Vraag de verkoper naar het dieet van de muis en welke verzorging ze gewend zijn. Zo kun je thuis de overgang voor je nieuwe huisgenootje zo soepel mogelijk maken.

Veelgestelde vragen over een muis als huisdier

Kun je een muis als huisdier houden?

Ja, muizen kunnen als huisdieren worden gehouden. Veel mensen genieten van het gezelschap van deze kleine knaagdieren.

Hoe oud wordt een muis als huisdier?

In gevangenschap kunnen muizen gemiddeld tussen de 1,5 en 3 jaar oud worden, afhankelijk van factoren zoals genetica, voeding en leefomstandigheden.

Hoeveel kost een huismuis?

De kosten voor het aanschaffen van een muis variëren, afhankelijk van factoren zoals de kleur, het ras en de leeftijd van de muis. Over het algemeen variëren de prijzen van enkele euro’s tot tientallen euro’s.

Kun je een muis tam maken?

Ja, met geduld en consistentie kunnen muizen tam worden gemaakt. Regelmatig hanteren en trainen kan helpen om een band met je muis op te bouwen.

Kan een muis alleen zijn?

Muizen zijn van nature sociale dieren en gedijen over het algemeen beter in gezelschap. Het wordt daarom aanbevolen om muizen minstens één soortgenootje te geven, bij voorkeur van hetzelfde geslacht om ongewenste voortplanting te voorkomen.

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00