konijnen

Mogen konijnen tomaat eten?

Konijnen en tomaten, het klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar het is een vraag die veel konijnenbaasjes bezighoudt. Mag jouw harige huisgenoot genieten van deze sappige rode vrucht, of is het een no-go? In dit blog duiken we in de do’s en don’ts van tomaten voor konijnen. We vertellen je precies wat je moet weten om je konijn gezond en gelukkig te houden. Ben je klaar om te leren hoe je verantwoord deze traktatie kunt aanbieden? Lees dan snel verder en krijg antwoord op de vraag: Mogen konijnen tomaat?

Is tomaat veilig voor konijnen?

Je vraagt je misschien af of je pluizige vriend tomaten kan eten zonder problemen. Nou, het antwoord is ja, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie en de plant zelf is giftig voor konijnen. Zorg er dus voor dat je konijn alleen het vruchtvlees van rijpe tomaten eet en laat de stengels en bladeren links liggen.

Het rode, rijpe vruchtvlees van tomaten is in principe veilig voor konijnen, maar het moet met mate gegeven worden. Dit komt omdat tomaten veel suiker en zuur bevatten, wat in grote hoeveelheden niet goed is voor het spijsverteringssysteem van je konijn. Dus, als je besluit om je konijn een stukje tomaat te geven, houd het dan bij een klein stukje als traktatie en niet als dagelijks voer. Je wilt immers niet dat je konijn ziek wordt natuurlijk.

Hoeveel tomaat is goed voor je konijn?

Als je je konijn wilt trakteren op een stukje tomaat, houd het dan bij ongeveer een eetlepel per 2 kilo lichaamsgewicht van je konijn en niet vaker dan een of twee keer per week. Dit is een richtlijn die je kan helpen om de hoeveelheid tomaten veilig voor je konijn te houden. Het is belangrijk om dit niet te overschrijden, omdat te veel suiker en zuur uit tomaten het delicate evenwicht in de darmflora van je konijn kan verstoren. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in diarree bij je konijntje.

Als je nog nooit eerder tomaat aan je schattige konijn hebt gegeven, begin dan met een heel klein stukje om te zien hoe het dier reageert. Let op de ontlasting van je konijn na het eten van tomaat; als je veranderingen merkt, is het beter om het niet meer te geven. En onthoud, vers hooi, het beste konijnenvoer en water moeten altijd de basis vormen van de voeding van je konijn, met een aanvulling van groenvoer en een beperkt aantal traktaties.

Meer informatie over ander eten voor je konijn

Konijnen hebben een gevoelig buikje en sommige soorten eten mogen konijnen dan ook niet hebben. Om te voorkomen dat je je pluizige vriend iets verkeerds voert, hebben we blogs geschreven over verschillende voedingsmiddelen. We bespreken daarin wat wel en niet gezond is voor je konijn. Ben je benieuwd? Lees dan onze artikelen hieronder:

Plaats een reactie

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00